Mesto Sabinov zriadilo centrum sociálnych služieb

23.11.2004 Celý región

Centrum sociálnych služieb pre ľudí v starobnom dôchodku slávnostne otvorili 18. novembra v Sabinove. Investičnú akciu tunajšej samosprávy v celkovej sume 10...
Centrum sociálnych služieb pre ľudí v starobnom dôchodku slávnostne otvorili 18. novembra v Sabinove. Investičnú akciu tunajšej samosprávy v celkovej sume 10,5 milióna korún tvorí vývarovňa jedál, stacionár a priestory pre klubovú činnosť Jednoty dôchodcov.

Primátor Sabinova Peter Molčan zdôvodnil rekonštrukciu bývalého objektu klubu dôchodcov tým, že \"plnil len úlohu schôdzkovej činnosti, ale neposkytovali sa služby ani stravovacie, ani ubytovacie a opatrovateľské\". Mesto uhradilo náklady na stavebné práce, kúpu kuchynského zariadenia a vybavenia izieb z vlastného rozpočtu a to príjmami z predaja prebytočného majetku, najnovšie predalo pozemok pre výstavbu obchodného domu Lidl. \"Radikálne sme išli do toho po sociálnej reforme, ktorá samozrejme má dopad aj na túto vrstvu a myslím si, že úlohou samosprávy je určitým spôsobom kompenzovať deficit finančných prostriedkov u ľudí, ktorí chcú ešte dôstojne dožiť svoj život, \" dodal primátor.
Vývarovňu s dennou kapacitou 300 obedov spustia do prevádzky od pondelka 22. novembra a v nasledujúcich dňoch začne fungovať stacionár pre opustených sedem - osem Sabinovčanov v jednoposteľových izbách. Zachovali sa aj priestory na činnosť miestneho klubu dôchodcov.
Vo vývarovni bude zamestnaných päť ľudí. Na refundáciu časti ich mzdy počas prvých 18 mesiacov od januára 2005 získalo mesto príspevok 500 tisíc korún z Európskeho sociálneho fondu. Navyše projekt centra uspel aj v grantovej súťaži Nadácie Markíza, ktorá mu udelila jeden milión korún. Za ten by podľa Molčana chceli kúpiť schodišťový výťah pre imobilných klientov stacionára.
Centrum má aj presné pravidlá svojho finančného chodu stanovené všeobecne záväzným nariadením. Kto napríklad bude chcieť v ňom stráviť úplne všetok svoj ďalší život a je vlastníkom bytu alebo rodinného domu v Sabinove, musí zaplatiť vstupný jednorazový poplatok 50 tisíc korún. Cenu obedu mestskí poslanci stanovili na 50 korún, celodenná strava pre ubytovaných vyjde na 124 korún. Podľa primátorovho odhadu bude ročná prevádzka stať asi dva milióny korún.
(jj)
 

Vyberte región